Skip to main content

Veiligheid en ADM gaat niet over niet gebruiken, maar over wanneer niet

Harry Rienmeijer

Veiligheid en ADM gaat niet over niet gebruiken, maar over wanneer niet

Harry Rienmeijer

Alcohol, drugs en medicijnen

Weet je zeker dat jouw medewerkers nooit onder invloed aan de slag gaan?

  • 1 op de 6 werkende Nederlanders heeft een riskant alcoholgebruik;
  • 1 op de 9 werkende Nederlanders gebruikt regelmatig drugs;
  • 20-25% van de bedrijfsongevallen wordt veroorzaakt door alcoholgebruik.

Het gebruik van alcohol en drugs is voor iedereen een eigen keuze.
Maar in het verkeer en op het werk moet je scherp en helder zijn.

Van zes flesjes bier ben je ruim dertien uur onder invloed. Wat je ’s avonds drinkt, kan de volgende dag dus nog effect hebben op een veilige werkomgeving. Dat geldt ook voor drugs en medicijnen.

Hoe zorg jij er als werkgever voor dat werken onder invloed niet voorkomt in jouw organisatie? 

Trafieq kan jouw organisatie ondersteunen bij het aanpakken, verminderen en voorkomen van werken onder invloed. Dat doen we met beleid, advies en training en voorlichting.

Ons aanbod voor een nuchtere werkvloer

Basis

Als je nog geen ADM-beleid hebt

Ga je voor het eerst aan de slag met dit thema? Dan is dit de start van je ADM-beleid. Hiermee leg je een solide basis waarop je verder kunt bouwen. 

Pakketten

Brons

Snel alle vinkjes zetten

Naast een check van je bestaande ADM-beleid biedt dit pakket een e-learning voor je medewerkers en een training voor leidinggevenden.

Zilver

Alles op orde

Alle onderdelen van Brons, plus coaching voor medewerkers en ondersteuning bij de handhaving van het ADM-beleid.

Goud

Een beleid dat leeft

Alle onderdelen van Zilver én een handige toolkit voor communicatie en promotie. Zo gaat je beleid echt leven in jouw organisatie!

Dit is de basis

Basis - als je nog geen ADM-beleid hebt

Enquête medewerkers

Beleidssessie management

ADM-beleid opstellen (incl. juridische check)

Bedrijfsbrede presentatie

Hebben jullie een ADM-beleid?

Dan kun je aan de slag met een pakket dat bij jouw organisatie past.

Hieronder vind je onze standaardpakketten.
Heb je advies nodig, wil je net even iets anders, of een extra onderdeel?

Neem gerust contact op!

Onderdelen

Brons

Zilver

Goud

Intake met management

Checken en actualiseren ADM-beleid

Bedrijfsbrede presentatie

Training leidinggevenden

dagdeel

1 dag

1 dag

Training voor medewerkers

E-learning ADM voor medewerkers

Contract voor coaching en interventies

Analyse (vragenlijst + interviews)

Geplande controle

Promotiepakket voor interne communicatie

Afsluitende vragenlijst (effectmeting/vervolg in kaart brengen)

Maak het verschil: de integrale aanpak van Trafieq

Kennis speelt een belangrijke rol bij gedragsverandering, weten we uit de gedragswetenschappen. Maar kennis alleen zorgt er niet direct voor dat mensen in beweging komen.

Een voorbeeld: roken

Iedereen die rookt, kent de gevolgen voor de gezondheid. Toch is dat niet genoeg om te stoppen (oftewel: gedrag te veranderen). Voor echte, blijvende gedragsverandering is veel meer nodig. Motivatie bijvoorbeeld, en een omgeving die achter je staat.

In jouw organisatie

Vertalen we dat naar gedrag in jouw organisatie, zoals werken onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen, dan weten we dat alleen een enkele workshop of training waarschijnlijk niet ineens alles zal veranderen.

Je maakt pas echt een verschil met een integrale aanpak, waarbij aan alle knoppen van gedragsverandering wordt gedraaid.

Duurzame gedragsverandering

Trafieq gebruikt verschillende interventievormen waarmee we alle aspecten van gedrag beïnvloeden.

Onze pakketten bestaan uit verschillende programmaonderdelen: leren, coachen, analyseren en advies.

Elk programmaonderdeel speelt in op een andere factor van het gedrag:

  • Leren: met training en voorlichting stellen we medewerkers in staat om te veranderen; ze krijgen kennis en vaardigheden.

  • Coachen: onze coaching motiveert medewerkers om te veranderen en ondersteunt ze met de juiste tools.

  • Analyseren: metingen, enquêtest en testen geven inzicht in hoe het gedrag er nu uitziet en wat er speelt in jullie organisatie.

  • Adviseren: we ondersteunen het management met strategisch en direct toepasbaar advies. Zo helpen we jouw organisatie op weg naar een ADM-beleid met blijvende impact.

Een pakket dat bij jullie past

In onze pakketten combineren we al deze verschillende onderdelen. De pakketten hierboven zijn de standaard; ze kunnen worden aangepast als jullie organisatie nét even iets anders of iets meer nodig heeft. Zo sluiten we altijd perfect aan bij wat jouw organisatie nodig heeft om echt een verschil te maken.

Meteen aan de slag?

Wil je weten hoe je werken onder invloed in jouw organisatie kunt aanpakken en voorkomen?
Deze tools helpen je gratis op weg!

Veelgestelde vragen

Is werken onder invloed eigenlijk wel een probleem?

Een paar cijfers:

  • 1 op de 6 werkende Nederlanders heeft een riskant alcoholgebruik;
  • 1 op de 9 werkende Nederlanders gebruikt regelmatig drugs;
  • 20-25% van de bedrijfsongevallen wordt veroorzaakt door alcoholgebruik.

Als je dat allemaal weet, dan weet je ook dat de vraag niet is: is het een probleem?
De vraag is eerder: hoe kunnen wij het verschil maken?

Wij hebben al een ADM-beleid, is dat niet genoeg?

Goed dat jullie afspraken rondom alcohol-, drugs- en medicijnengebruik hebben vastgelegd! Een ADM-beleid is een goede basis. De volgende stap is zorgen dat iedereen weet wat de afspraken zijn en waarom ze er zijn, met voorlichting, training en handhaving. Een ADM-beleid dat leeft, draagt bij aan de veiligheid binnen jouw organisatie.

TIP: update je ADM-beleid regelmatig (ook juridisch), zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Trafieq kan je daarbij helpen: wij zitten bovenop de ontwikkelingen en weten wat je wel en niet in je ADM-beleid kunt opnemen.

Hoe weten we of medewerkers cannabis gebruiken onder werktijd?

Daar zijn verschillende manieren voor. Een drugstest inzetten ligt voor de hand, maar dat kan alleen in specifieke beroepen en onder zeer strikte voorwaarden. Er zijn meer manieren om je vermoeden te bevestigen: je kunt het je medewerkers gewoon vragen, je kunt een anonieme enquête uitzetten onder alle medewerkers, je kunt een training geven over werken onder invloed, en als je al weet welke medewerkers gebruiken, kun je ook een individueel coachingstraject overwegen. Neem contact met ons op als je meer wilt weten!

Kun je medewerkers verbieden om in hun vrije tijd alcohol of drugs te gebruiken?

Kort en goed: nee. Maar als werkgever ben jij wel verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving. Bij een bedrijfsongeval dat is veroorzaakt door werken onder invloed, keert de verzekering niet uit. Lastig dus.

Wat je wel kunt doen is zorgen dat medewerkers weten hoe lang je onder invloed blijft en wat de gevolgen kunnen zijn van alcohol- of drugsgebruik in hun vrije tijd. Organiseer een voorlichting, geef een training of download de poster Wat doen drank en drugs met jou? voor op je intranet of in de personeelskantine. 

Alcoholcontroles of drugscontroles op het werk, mag dat?

Alleen onder strikte voorwaarden en voor specifieke beroepen. Maar een controle geeft vaak alleen bevestiging van wat je al wist (of vermoedde): je medewerker heeft een alcohol- of drugsprobleem. Testgegevens vallen onder de bijzondere persoonsgegevens, je mag ze nergens voor gebruiken. Aan een test als handhavingsinstrument heb je dus niet zo veel. Wat wel werkt? Bespreek het onderwerp met je medewerkers, zorg dat ze op de hoogte zijn van de risico's, geef voorlichting en training en zorg dat er open over gesproken kan worden. Bied medewerkers met een problematisch gebruik een coachingstraject aan, zodat ze niet verloren gaan voor je organisatie. En zorg dat leidinggevenden weten wat ze kunnen doen als ze vermoeden dat medewerkers onder invloed aan het werk gaan.

Er speelt nu al iets in onze organisatie, kunnen jullie helpen?

Waarschijnlijk wel. We kunnen je ondersteunen met voorlichting, trainingen voor leidinggevenden en medewerkers, en met coachingstrajecten voor individuele medewerkers. Neem contact op met Marian de Kort.

Staat jouw vraag er niet bij?

Of wil je iets anders weten?
Neem contact op met Marian de Kort!

Deze organisaties gingen je voor

De training van Trafieq en de persoonlijke begeleiding die daarbij hoort, is een echte eyeopener geweest voor onze collega’s. Ook is het een constructieve oplossing waar iedereen op lange termijn baat bij heeft. Zeer positief!

SPIE Nederland B.V.

Tijdens onze Veiligheidsdag heeft Trafieq op een van de stands een voorlichting gegeven over Drugs en alcohol. Deze voorlichting is zeer positief ontvangen bij de medewerkers.
We gaan dit op de volgende veiligheidsdag zeker weer herhalen. Trafieq, bedankt voor de positieve inzet en medewerking tijdens onze veiligheidsdag.

Johan Postema, QHSE Coordinator HTL-DHT

De online kennisquiz over ADM van Trafieq was een mooie manier voor de collega's om op een laagdrempelige manier kennis te nemen over ADM én was een ijsbreker voor verdiepende gesprekken tussen de collega's erover. Een goede bewustmaker!

Trafieq heeft ons uitstekend geholpen bij het opstellen van een alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid.

Er is een juridisch getoetst beleid opgeleverd, waarin rekening is gehouden met de belangen, rechten en plichten van zowel management als medewerkers.

Kuipers Logistics

Als Stichting NLVI gaan veiligheid, gezondheid en welzijn ons zeer ter harte en daarom zijn we blij met de steun van onze partner Trafieq die hierin nu en in de toekomst een belangrijke bijdrage levert.

NLVI (stichting Nederlands Veiligheidsinstituut)

We werken al enkele jaren naar volle tevredenheid én met plezier samen met Trafieq. Samenwerking moet van twee kanten komen en bij Trafieq ervaren we dat ook als zodanig. We hebben mooie resultaten kunnen boeken op het gebied van schadepreventie door de trainingen over leefstijl en voorlichting over het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen.

ABW Verzekeringen

Dit zeggen onze relaties

De training van Trafieq en de persoonlijke begeleiding die daarbij hoort, is een echte eyeopener geweest voor onze collega’s. Ook is het een constructieve oplossing waar iedereen op lange termijn baat bij heeft. Zeer positief!

SPIE Nederland B.V.

Tijdens onze Veiligheidsdag heeft Trafieq op een van de stands een voorlichting gegeven over Drugs en alcohol. Deze voorlichting is zeer positief ontvangen bij de medewerkers.
We gaan dit op de volgende veiligheidsdag zeker weer herhalen. Trafieq, bedankt voor de positieve inzet en medewerking tijdens onze veiligheidsdag.

Johan Postema, QHSE Coordinator HTL-DHT

De online kennisquiz over ADM van Trafieq was een mooie manier voor de collega's om op een laagdrempelige manier kennis te nemen over ADM én was een ijsbreker voor verdiepende gesprekken tussen de collega's erover. Een goede bewustmaker!

Trafieq heeft ons uitstekend geholpen bij het opstellen van een alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid.

Er is een juridisch getoetst beleid opgeleverd, waarin rekening is gehouden met de belangen, rechten en plichten van zowel management als medewerkers.

Kuipers Logistics

Als Stichting NLVI gaan veiligheid, gezondheid en welzijn ons zeer ter harte en daarom zijn we blij met de steun van onze partner Trafieq die hierin nu en in de toekomst een belangrijke bijdrage levert.

NLVI (stichting Nederlands Veiligheidsinstituut)

We werken al enkele jaren naar volle tevredenheid én met plezier samen met Trafieq. Samenwerking moet van twee kanten komen en bij Trafieq ervaren we dat ook als zodanig. We hebben mooie resultaten kunnen boeken op het gebied van schadepreventie door de trainingen over leefstijl en voorlichting over het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen.

ABW Verzekeringen